Aktuellt
Nu har butiken upphört.
____________________
Samisk mat är mer än råvaror från Sápmi
–Vad är typisk samisk mat?
Då jag har mina rötter i Mittådalens Sameby och drev en butik i Stockholm
med renköttet och den samiska kulturen som bas får jag ofta den frågan.
Läs hela inlägget på samiskt informationscenters hemsida.
Påfyllt med nyrökta produkter:
Röding och ren; hjärta, bog, stek, och korv/salami.
Läs mer om vad vi hade att erbjuda i vårt nyhetsbrev 10/12!
Läs om renkalventrecôte och åkerbär i vårt nyhetsbrev!
Vildmarksglöggen har kommit (16/11)! Perfekt gåbortpresent.
Vildmarksglögg, frökex med Västerbottens ost och hjortronsylt för 220kr.
För serveringsförslag gå in på fliken recept, där hittar du kallrökt reninnanlår.
Marja
Hade tagit med mig fjällen till Sollentuna.
Marja
Recept finns nu under egen flik på hemsidan.
Fira med samisk mat eller ”den hemliga frysen”
Jag har fått klart för mig att många av er inte upptäckt Frysen med stort F som vi hade i gången bakom rödingarna. I den hade vi det godaste jag vet, dvs allt som behövs för ett nationaldagsfirande av rang.
Kokkött – såklart; bog, sida och bringa men också: blod, lever, tunga och märgben.
För den stressade/bekväma livsnjutaren så har vi nykokt renbuljong lagom till Nationaldagen (och därefter i frysen så långt lagret räcker/vi hinner koka nytt).
Foto: Tina Stafrén
I ”Hemliga Frysen” finns bland annat:
Kokkött – med lite ny blandning av styckdetaljer i kokköttspåsen har vi fått ner priset från 277 till 205 kr/kg. – recept på renkok finns på aktuelltsidan och i butiken.
Bog/Bringa – lägg in i stekpåse tillsammans med lite smör och rotsaker i ugnen ca 7 timmar så sköter det sig själv. – recept på bog/bringa i stekpåse finns på aktuelltsidan
Blod – Stek blodpannkaka eller gör din egen blodpudding – recept på blodpannkaka finns på aktuelltsidan och i butiken, recept på blodpudding finns i boken Smak på Sápmi
Märgben – klyvda – ”Bekvämimpa” genom att servera dina gäster ett rostat märgben som tillbehör till renfilén, entrecôten, rostbiffen eller innanlåret – recept: Rosta i ugnen på ca 200g ca 7 min, finns även på aktuelltsidan.
Märgben – hela lägg i renkoket eller i din färdigköpta buljong (se ovan).
Buljongben om du vill göra din egen fond/buljong
Foto: Bianca Brandon-Cox
fångas, jagas och styckas. Boken innehåller ett sjuttiotal recept på allt från Suovas med blåbärsmarmelad till björklövsjuice, picklad kvanne, kåtarökt fjällfisk, blodklimp och ugnsbakade märgben. Själv säger hon att ”Recepten utgår från min tolkning av traditionella sydsamiska rätter och jag hoppas att de både ska inspirera dig till att hämta fler råvaror i naturen och att leva mer hållbart”
Fotograf är Bianca Brandon-Cox som även medverkade i och fotade boken Smak på Sápmi.
fångas, jagas och styckas. Boken innehåller ett sjuttiotal recept på allt från Suovas med blåbärsmarmelad till björklövsjuice, picklad kvanne, kåtarökt fjällfisk, blodklimp och ugnsbakade märgben. Själv säger hon att ”Recepten utgår från min tolkning av traditionella sydsamiska rätter och jag hoppas att de både ska inspirera dig till att hämta fler råvaror i naturen och att leva mer hållbart”
Fotograf är Bianca Brandon-Cox som även medverkade i och fotade boken Smak på Sápmi.
Ja, nu är ju butikenstängd,
Tack alla som varit mina kunder!
Marja Thomasson-Ek